Saturday, July 3, 2021

Makanan sedap di Singapura

 

Makanan di Singapura mendapat pengaruh dari pelbagai bangsa yang sudahpun menjadi penduduk tetap di sini. Dahulu kala, pedagang dari Arab dan India datang berdagang dan menjadi agen menyebar luas agama Islam. Makan tak heranlah kedai India Muslim ataupun dikenali sebagai mama (maksudnya adalah pakcik) boleh dilihat di merata tempat. Nasi briani merupakan hidangan yang dinanti ramai orang. Terdapat banyak makanan yang sedap dan popular di Singapura. Antaranya seperti sup daging merah, murtabak zam zam dan air tebu. Berikut merupakan makanan yang saya amat gemar dan syorkan untuk cuba di Singapura.

1. Nasi Rawan

Nasi ini ada sambal macam nasi lemak, tapi nasinya tak berlemak pun. Ada unsur-unsur dari Indonesia, kerana hidangan ini disertakan dengan tempe goreng. Selain itu ada juga disertakan paru goreng, sambal sotong dan bergedil. Memang sangat sedap. Rahsinya pada sambal serta kuah kicap yang diletakkan buah XXX. Biasanya hidangan ini dijual di foodcourt dan ianya halal kerana dijual oleh peniaga Melayu Muslim. Harganya dalam $6-$7. Portion besar, cukup untuk makan 2 orang atau 2 kali makan baru habis.

2. Chee Tng

Ini adalah sejenis air minuman yang mirip lai ci kang. Namun, isi kandungannya lebih meriah dan lebih ringan rasanya, amar sesuai untuk mengilangkan dahaga. Minuman ini juga amat berkhasiat kerana mengandungi kekacang, biji teratai, kembang sekuntum, dan buah-buahan seperi laici atau longan. Harganya dalam $1.5-$2.

3. Mee rebus

Mee rebus di Singapura asasnya adalah daging bukan udang. Jadi rasanya lebih mendalam dan rich. Sangat sedap dilengkapi dengan bahan-bahan lain seperti tauge daun bawang, tauhu. Kalau mahukan kelainan, cubalah dengan satay. Memang tak boleh dilupakan rasanya. Satay di sini sangat juicy, gemuk dan penuh rasa. Harga mee rebus dalam $3, sekali 2 batang satay $4

4. Laksa

Laksa Singapura berlemak, agak sama dengan laksa Kelantan namun tidaklah begitu bersantan. Biasanya dihidang dengan makanan laut seperti udang, sotong dan tiram. Ada rasa sedikit kari. Saya kurang arif dengan bahan-bahannya tapi tidak pedas dan tidakalh begitu memuakkan. Lain sekali dari laksa di Malaysia. Harganya dalam $5.

Jika ditanya dengan hidangan yang terkenal di kalangan pengunjung ke Singapura seperti sup daging merah, rasanya memang sedap, namun ada yang lebih sedap. Murtabak zam zam kaya dengan daging, namun agak kering berbanding murtabak Malaysia. Yong Tau Fu di sini lebih kepada sup dan kuah masam manis. Tekak melayu lebih gemarkan kuah hitam pekat yang pedas manis rasanya.

No comments:

Post a Comment